In Het Parool: een mooi stuk over het door LI-MA geïnitieerde partnerproject Mediakunst op Wikipedia, naar aanleiding van een gesprek met projectleider Sanneke Huisman.
'De slag om een plek op Wikipedia' door Edo Dijksterhuis
Mediakunst is vrij onbekend bij het grote publiek, mede door beperkte informatie online. Het Amsterdamse platform voor mediakunst Lima organiseert nu schrijfsessies die 500 Wikipediapagina’s moeten opleveren.
Wie online informatie zoekt over een schilder met werk in een Nederlandse museumcollectie komt vrijwel altijd terecht op een Wikipediapagina. Maar wie meer wil weten over een museaal verzamelde mediakunstenaar vangt meestal bot bij de digitale encyclopedie. Dat ondervonden ze bij Lima, het Amsterdamse instituut voor mediakunst dat zo’n beetje alle belangrijke museumcollecties op dat gebied beheert.
“Van de 900 kunstenaars in collectie hebben er 500 geen beschrijving,” stelt LIMA curator Sanneke Huisman. "Voor een kunstvorm die zo geworteld is in het digitale domein is dat wel vreemd. Kunstenaars als Tiong Ang, David Maljkovic en zelfs een baanbrekend figuur als Gerry Schum hebben geen Nederlands- of Engelstalige Wikipediapagina. Bij de vrouwelijke kunstenaars ontbreekt nog veel meer. Niet alleen veteranen als Roos Theuws en Barbara Visser maar ook de jongere generatie: Cristina Lucas, Yael Davids, Sara Sejin Chang."
Lees het complete Het Parool artikel hier (pdf), of hier (Het Parool online)